Αναγνώστες

15 Φεβ 2008

Τι δεν διάβασε η Λιβαδειά τον Ιανουάριο



αυτά διάβασε η Λιβαδειά τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Έκφραση: >



Δράττομαι της ευκαιρίας να καταθέσω τα δικά μου αναγνώσματα.

(Όχι με σειρά, γιατί σειρά και ιεραρχία δεν έχω. Το διάβασμα όπως και το σεξ, απλά προκύπτουν από διάθεση και δεν ρυθμίζονται ούτε βεβαίως έχουν ώρα).

Τί διάβασα εγώ λοιπόν που δεν διάβασαν οι συντοπίτες μου και οι συνέλληνες του Λιακόπουλου?

  • Παίδεψα και παιδεύω τα «Άπαντα Πεζά» του Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Τα διαβάζω με δόσεις και ανάκατα. Όποιο κεφάλαιο μου χτυπήσει και ταιριάξει στη διάθεση της ώρας! Αν κάποιο δεν με τραβάει το παρατάω και πετάγομαι σε άλλο.
  • Ξαναδιάβασα «Τα Τραγούδια Της Ψυχής και Της Κόρης», την πρώτη δουλειά του φίλου Θεοδόση Βολκώφ. Το ξαναδιάβασα τον Γενάρη, με άλλο τρόπο, διαφορετικό από τον συμβατικό της πρώτης φοράς. Ανακαλύπτω κάτω από την λυρική (ή και άλλες φορές ‘επική’ ) γραφή του Θεοδόση, τον πόνο της πρώτης γκαστριάς και τους βολβούς που είναι αιτία να βλασταίνουν τα σημερινά του ποιήματα, αυτά τα κυκλάμινα, τα αγριόκρινα ή τα ολοζώντανα μελισσάκια-ορχιδέες, λάμποντα στίγματα αυτοφυούς χρώματος ισχυρά, στους χέρσους έμπνευσης πουρναρότοπους ή -ακόμα χειρότερα- στα άπληστα φορτωμένα με το λίπασμα των δημοσίων σχέσεων και ιδιωτικών κρεβατιών καλλιεργημένα χωράφια της ποίησης. (Έχει μυρίσει κανείς, πώς βρωμάνε οι κάμποι, Κωπαίδα, Θεσσαλικός, από την υπερνιτροποίηση και την εντατική καλλιέργεια; Καλλιέργεια είπα, χα!).
  • "Όλως τυχαίως" ανέτρεξα στα email που τα τελευταία χρόνια ανταλλάξαμε με μια ψυχή που κουράστηκε να σώνει τον κόσμο και τώρα σώνεται μόνη της (?). Τι εξομολογήσεις, τι ποιήματα, τι προτάσεις-εκπλήξεις για ταξίδια, τι βρισίδια με τρόπο, τι ξεχέσματα χωρίς τρόπους, τι μέλια και τι πικραγγουριές!... Ύστερα, ήρθαν οι σφήκες!
  • Μελέτησα κανονικά τα κοινόχρηστα του Δεκεμβρίου, του νέου μου σπιτιού. Άκρη δεν έβγαλα. Τρελλό ποσό, 120 ευρά, όσο και οι λοιποί συγκάτοικοι , μόνο που οι μισοί κατέχουν πεντάρια διαμερίσματα και όχι δυάρι. Λεπτομέρεια: στις 28 Δεκέμβρη εγκαταστάθηκα εκεί! Μαθηματικά Αλογοσκούφη: 3 μέρες σε δυάρι = 30 μέρες σε πεντάρι! (Και επιπλέον άλλα 170 ευρά για το αποθεματικό. Αναθεματικό!)
  • Διάβασα το "Ένας Άνθρωπος Χωρίς Πατρίδα" του Κερτ Βόνεγκατ.
    Έξυπνος και συντηρητικούρας ταυτόχρονα ο εκλιπών ανθρωπιστής. Μου πήγαινε το βιβλίο γιατί μόλις ήμουν "Ένας Άνθρωπος Χωρίς Σπίτι".

  • Συνεχίζω να διαβάζω με τέσσερα μάτια πια (έβαλα γυαλιά), το «Με Τέσσερα Χέρια» του Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ. Με δόσεις κι αυτό. Ο Κωτσόβολος της ανάγνωσης έχω γίνει. Αν μείνω μόνο σε ένα βιβλίο, νοιώθω ότι χάνω από κάποιο άλλο. Εντάξει, τα με λιγότερες σελίδες τα τελειώνω χωρίς παρεμβολές.
  • Διάβασα επίσης τις αντενδείξεις του XANAX.

9 σχόλια:

ΠανωςΚ είπε...

Σε θαυμάζω, ειδικά για τα κοινόχρηστα. Από τότε που ενηλικιώθηκα έχω υποσχεθεί στον ευατό μου να τα διαβάσω κι εγώ αλλά διαρκώς πλερώνω την καινούργια έκδοση και μετά την αρχειοθετώ, χωρίς να τη διαβάσω.

παράλληλος είπε...

Κάλλιο Κορτάσαρ παρά κοινόχρηστα!
Μέχρι και Βέλτσο είμαι αποφασισμένος...

ΠανωςΚ είπε...

Βέλτσος=κοινόχρηστα!

παράλληλος είπε...

Veltsos for diaxeiristis!

Agobooks είπε...

Το βιβλίο "Αρβανίτες" που θα το βρώ, Παράλληλε;

παράλληλος είπε...

@n.ago,
Στο παραπάνω βιβλιοπωλείο υπάρχει σίγουρα. Αμα λειώσουν τα χιόνια, κάνε καταδώθε.

@Μαρία,
:D

Καλημέρες!

Yellow Kid είπε...

Υπέροχος ο Vonn(egut)!

Εδω η τελευταία του συνέντευξη

παράλληλος είπε...

Yellow kid,
ένα πρόβλημα στον ήχο του pc μου, δεν μου επιτρέπει να ακούσω το βίντεο. Για ανταπόδοση, καταθέτω ένα ποίημα του Vonne-gut:
"Ήθελα να έχουν όλα νόημα και να ‘μαστε όλοι ευτυχισμένοι
Και όχι τσιτωμένοι.
Έτσι σοφίστηκα ψέματα και όλα ταίριαξαν ωραία,
Κι έγινε παράδεισος ο κόσμος με τα τόσα θλιμμένα βλέμματα."

Και δυο λινκς από μένα:
http://www.quotationspage.com/quotes/Kurt_Vonnegut/
(ρητά του Κερτ), και http://www.theparisreview.org/viewinterview.php/prmMID/3605 συνέντευξη στη Paris Review (όχι τη Hilton).

Yellow Kid είπε...

Κριμα για τον ήχο σου γιατί έχει ενδιαφέρον. Ευχαριστώ όμως για τα λίνκ!

"so it goes"