Αναγνώστες

15 Οκτ 2007

"Τρία κείμενα για την ουτοπία" (παρουσίαση στη Λιβαδειά)



Ουτοπία του Thomas More

Νέα Ατλαντίς του Francis Bacon

Η νήσος των Παϊν του Henry Neville





Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου “ΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΤΟΠΙΑ (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, ώρα 8.30 μ.μ., το βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Έκφραση διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:

Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

με ομιλητή τον Στέφανο Ροζάνη (διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο).


ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Δημάρχου Ι. Ανδρεαδάκη 49, (πρώην Πεσ. Μαχητών), Λιβαδειά

τηλ.& fax (22610)23136, e-mail: n-lamp@otenet.gr

4 σχόλια:

Niemandsrose είπε...

προτείνεις κανένα από αυτά τα βιβλία; ενδιαφέρομαι! ;)

παράλληλος είπε...

Θα πάω στην εκδήλωση και θα σου πω.
Ή καλύτερα έλα κι εσύ...

Ανώνυμος είπε...

Ένα σχόλιο που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η εφημερίδα ΑΥΓΗ δίνει μια εικόνα του βιβλίου.

Ένα βιβλίο μια σκέψη

Συντάκτης : Νίκος Κουνενής Ημ/νία καταχώρησης : 11/10/2007 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΥΓΗ» 18:26:26
________________________________________
|Τρία κείμενα για την ουτοπία|: Thomas More |"Ουτοπία"|, Francis Bacon |"Νέα Ατλαντίς"|, Henry Neville |"Η νήσος των Πάιν"|, μτφρ. Γρηγόρης Κονδύλης, επιστ. επιμέλεια-εισαγωγή: Στέφανος Ροζάνης, εκδόσεις "Μεταίχμιο", σ. 266

"Ου τόπος" σημαίνει τόπος ανύπαρκτος. Πρώτος ο Τόμας Μορ, ουμανιστής καγκελάριος της Αγγλίας, καρατομηθείς από τον Ερρίκο τον Η΄, χρησιμοποίησε τον όρο. Έκτοτε πολλοί ακολούθησαν. Τρεις από τις γνωστότερες ουτοπίες περιλαμβάνονται σε αυτό τον τόμο.
Η Ουτοπία είναι ένα σχετικά απομονωμένο νησί. Η κοινωνική ζωή βασίζεται στην κοινοκτημοσύνη, την ανεξιθρησκεία, την ολιγόωρη εργασία, τη δημόσια παιδεία και υγεία, την αφοσίωση σε συλλογικούς θεσμούς που εγγυώνται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ευημερία. Η "Ουτοπία" ενέπνευσε μέρος των ουτοπικών σοσιαλιστικών θεωριών που ακολούθησαν.
Η νήσος Μπενσαλέμ είναι η ουτοπία του Άγγλου φιλοσόφου, νομικού και πολιτικού Φράνσις Μπέικον. Η κοινωνική ζωή στο νησί ακολουθεί τις αρχές του χριστιανισμού αλλά το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά κατατάσσει την Μπεσαλέμ στην κατηγορία των απολιθωμένων θεοκρατικών κοινωνιών. Καινοτόμοι σε κάθε τομέα της ζωής τους, λάτρεις της επιστημονικής γνώσης και των εφαρμογών της, οι κάτοικοι επιδίδονται σε μια προσπάθεια διαρκούς βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους, ατομικής και συλλογικής.
"Η Νήσος των Πάιν" του συγγραφέα και πολιτικού Χένρι Νέβιλ μας παρουσιάζει μια κοινωνία παραδοσιακή, "ανόθευτη" από τον πολιτισμό και δημιουργημένη από πέντε βρετανούς ναυαγούς. Μέσα από την ακατάπαυστη αναπαραγωγή των κατοίκων, οι δυο γενεές που συνεχίζουν το έργο των ιδρυτών, δημιουργούν έναν μικρό, θρησκευόμενο αλλά και επιδιδόμενο σε εμφύλιες διαμάχες πληθυσμό.
Τρία εξιδανικευμένα μοντέλα κοινωνικής οργάνωσης, που ενέπνευσαν αρκετούς θεωρητικούς και πεζογράφους. Πολύ ενδιαφέρουσα η εισαγωγή του Στέφανου Ροζάνη.

Ανώνυμος είπε...

λεμε να περασουμε μια βολτα.