Αναγνώστες

31 Οκτ 2007

Η Ιστορία στα θρανία


«Η μάχη της ιστορίας στα χαρακώματα της σχολικής αίθουσας» είναι το θέμα που θα παρουσιάσει η καθηγήτρια Ιστορίας κα Χριστίνα Κουλούρη, στο πλαίσιο του κύκλου «Κοινωνία και Ιστορία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Λιβαδειά, στο βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Έκφραση» (Δευτέρα 5/11, στις 8:15).

Εννοείται πως θα είναι, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα και η συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Για τους φίλους που δεν γνωρίζουν, οφείλω να ενημερώσω ότι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο βιβλιοπωλείο 15 χρόνια τώρα, διεξάγονται σε επίπεδο που θα ζήλευαν πολλές διαφημισμένες «κεντρικές». Απ’ όλες τις πλευρές: θεματολογία, εισηγητές, κοινό και ενδιαφέρον των συζητήσεων.

3 σχόλια:

ΠανωςΚ είπε...

Αντιγράφοντας το ύφος του τίτλου του αποπάνω ποστ: αλλο η ιστορία και άλλο αυτό που διδασκούν στα θρανία.

Αλλά τι συζητάμε τωρα; Εδώ η κοινή γνώμη τιμώρσε τη Γιαννάκου, όχι για τη μεταρρύθμιση, αλλά για το βιβλίο!

παράλληλος είπε...

Ναι, Πάνως.
Το τραγικό και καθόλου ελαφικό της πραγματικότητάς μας: η καθαίρεση της Γιαννάκου για λάθος λόγο.
Όσο για την Ιστορία των σχολείων, πιστεύω πως και το «ιδανικότερο» εγχειρίδιο, θα υπολείπεται της αλήθειας, η οποία ως γνωστόν, δεν είναι μία.

Ανώνυμος είπε...

...Η ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης δεν μπορεί να βασίζεται ούτε στη δραματοποιημένη απεικόνιση ενός ζοφερού παρελθόντος ούτε σε μια ψευδή, εξιδανικευμένη εικόνα για το παρελθόν, αλλά στην ικανότητα να συμφιλιωθούμε με το οδυνηρό παρελθόν μέσα από μια προσέγγιση χωρίς στερεότυπα, προκαταλήψεις και αποσιωπήσεις. Η Ιστορία αυτή μόνο μπορεί εξάλλου να συμβάλει στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών με κριτική σκέψη, ικανών να αντισταθούν σε απόπειρες χειραγώγησής τους, από όπου και αν προέρχονται...
Μια από τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις της κ. Κουλούρη που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί. Σίγουρα θα γίνει καλή συζήτηση στο βιβλιοπωλείο τη Δευτέρα.