Αναγνώστες

30 Ιουν 2007

Η "Ενέργεια" και οι παρενέργειες στη Βοιωτία


ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Τη γη δεν τη κληρονομήσαμε από τους πατεράδες μας, τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας!

Οι αλλαγές στο χώρο της αγοράς και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον στο κατώφλι μας και διαμορφώνουν ένα ζοφερό τοπίο για τη Βοιωτία του αύριο! Οι επιχειρηματίες ως νέοι «κονκισταδόρες» επελαύνουν με αναπτυξιακά – επενδυτικά προγράμματα για την περιοχή· προγράμματα σχεδιασμένα πάνω σε άψυχους χάρτες αδιαφορώντας για τους ανθρώπους, την ιστορία και τα μνημεία, το φυσικό κάλλος, τους δεσμούς και τα βιώματα, τις ιδιαιτερότητες του τόπου.

Η Βοιωτία χαρακτηρίζεται ως περιοχή επέκτασης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων καθώς το 43 % των νέων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας, με καύσιμα άνθρακα και φυσικό αέριο, θα εγκατασταθούν στην περιοχή (Χαιρώνεια 447MW, Θήβα 100MW, 622MW και 400ΜW αντίστοιχα, Θίσβη 435MW και Άσπρα Σπίτια 334ΜW και 412MW καύσης φυσικού αερίου και 1 στα Άσπρα Σπίτια 412MW με καύσιμο άνθρακα). Ας μην ξεχνάμε τα συνεπακόλουθα εκτεταμένα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ακόμα προωθείται η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο του Ελικώνα, βουνό με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και βιοποικιλία.

Όλα αυτά με πρωταρχικό και μοναδικό στόχο την επιχειρηματική κερδοφορία. Όμως σχεδιάζοντας αυτά δεν αναφέρουν τίποτα για τις επιπτώσεις. Ενώ είναι γνωστό ότι (οι επιπτώσεις) θα είναι πολύ επικίνδυνες τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγείας μας. Αιωρούμενα σωματίδια διοξειδίου του άνθρακα, οξειδίων του αζώτου, πρόκληση όξινης βροχής, δημιουργία φωτοχημικού νέφους, μείωση του υδροφόρου ορίζοντα, κ.ά. καθώς επίσης και πρόκληση σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων και καρδιαγγειακών ασθενειών αποσιωπούνται και παραμένουν στα «ψιλά γράμματα» των διακηρύξεών τους για τη «ευαγγελική» ανάπτυξη που μας τάζουν.

Μήπως θα έπρεπε λοιπόν να αναρωτηθούμε : Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να καταστρέψουν το βουνό των Μουσών, το Βοιωτικό Κηφισό, τον Ασωπό, τον κόλπο της Αντίκυρας και να τα μετατρέψουν σε βιομηχανική ζώνη; Σε ποια επίπεδα θα βρίσκεται η εκπομπή ρύπων; Στο όνομα ποιας απελευθερωμένης αγοράς και ποιας κερδοφορίας των λίγων θα μας επιβάλλουν τα σχέδια τους; Σε τι ουρανό θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας;

Σε όλα αυτά απαντάμε, ότι δεν δικαιούμαστε να μείνουμε σιωπηλοί, αναπτύσσουμε την δική μας αντίσταση! Ανοίγουμε τις «πόρτες» για ευαισθητοποίηση και δράση για εμάς αλλά και για όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον όλων μας! Αντιστεκόμαστε και συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση των απόψεων και απαιτούμε οι αιτιάσεις των τοπικών κοινωνιών να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν σε οποιαδήποτε λήψη αποφάσεων.

Απαιτούμε τον σεβασμό στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον. Εναντιωνόμαστε σε κάθε ενεργειακή ανάπτυξη με μόνο και πρωταρχικό στόχο την κερδοφορία.

Καμιά απόφαση δεν θα υλοποιηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Πορεία ενημέρωσης και διαμαρτυρίας την Κυριακή 1/7. Συμμετέχουμε στη 3η και 4η διαδρομή με εκκίνηση στις 9:00 π.μ από το Ζάππειο και τερματισμό στην πλατεία του Κυριακίου, στη 1μ.μ.

Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς και Χαιρώνειας για το Περιβάλλον

e-mail επικοινωνίας: perivallonsos@yahoo.gr

4 σχόλια:

Νek είπε...

Κάπου πρέπει να γίνουν και αυτά. Και που αλλού συμφέρει εκτός απο το να βρίσκονται κοντά στη κατανάλωση? Μην ξεχνάμε ότι ο μισός πλυθησμός βρίσκεται στην Αττική και περίχωρα. Άρα τα περίχωρα θα επωμιστούν το βάρος αυτών.

παράλληλος είπε...

Νεκτάριε, είναι πολύ σύνθετο το θέμα. Πιστεύω ότι θα αρχίσει ουσιαστικός διάλογος και προπαντός ενημέρωση για τις επικίνδυνες επιπτώσεις της ασύμμετρης ενεργειακής πολιτικής στην Βοιωτία, κάτι που περνάει στα μουγκά. Εδώ είμαστε...

Ανώνυμος είπε...

έχετε γνωρίσει εσείς κάποιον επιχειρηματία που να γνωρίζει το ρήμα: διαλέγομαι;
Εγώ όχι.
Στην ερμηνεία του ρήματος αυτοί σκέφτονται: ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΟΥΜΕ.
Και λένε: Θέλετε εργασία; αν δεν θέλετε υπάρχει και η Βουλγαρία.

παράλληλος είπε...

"Διάλογο" εννοούσα ανάμεσα στα μέλη (ατομικά) και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Γιατί, βλέπεις, κάποιοι υπερασπίζονται το δικαίωμα στο κέρδος (και μάλιστα με οποιοδήποτε κόστος ακόμα και εις βάρος των ιδίων) του κάθε επιχειρηματία, ως θέσφατο!
Συγνώμη για την παρανόηση, δεν ήταν εμφανές στο σχόλιό μου, επειδή ίσως τα αυτονόητα για μας, είναι το 8ο θανάσιμο αμάρτημα για τους αμισθί μυτιληναίους τσάτσους!...
Κι όσο για τις θέσεις εργασίας, τίποτε δεν είναι σίγουρο: απασχόληση ή μισθοί ήδη διαμορφώνονται κατά το συμφέρον των μπαϊρακτάρηδων.
Τουλάχιστον, στην περίπτωση της όποιας Βουλγαρίας, το κέρδος είναι η υγεία!